Akademik i hemičar po struci Nenad Kostić izjavio je da bi u slučaju realizacije projekta „Jadar“ skoro cela domaća proizvodnja sumporne kiseline bila potrošena na njega, pa bi Srbija morala da uvozi dodatne količine  

U izjavi FoNetu Kostić je napomenuo da Srbija danas proizvodi mnogo sumporne kiseline, između 300.000 i 400.000 tona godišnje, ali ako bi se krenulo sa projektom „Jadar“ to ne bi bilo dovoljno za sve potrebe.Uvozili bi dodatne količine sumporne kiseline a  čitavi olimpijski bazeni te štetne hemikalije morali bi da budu transportovani vagonima kroz Srbiju.

Kao hemičar po struci, Kostić smatra da su sva tri aspekta projekta „Jadar“ štetna – rudarski, hemijsko-tehnološki, kao i aspekt odlaganja.

Prema njegovim rečima, zabrinjavajuće je i brdo jalovine koja bi ostala uz mnoštvo štetnih i opasnih elemenata u njoj.

Na opaske onih koji se zalažu za projekat „Jadar“ da struka treba da se izjasni i utvrdi da li će biti štetnih posledica projekta „Jadar“ Kostić podseća da su se stručni ljudi u Akademiji nauka, kao Akademiji inženjerskih nauka već odavno izjasnili protiv ovog projekta. Kostić je najavio i da će u subotu, 10. avgusta biti na beogradskom protestu zbog mogućeg iskopavanja litijuma u Srbiji.