Generalni sekretar „Udruženja naftnih kompanija Srbije“ Tomislav Mićović rekao je danas da dešavanja na Bliskom Istoku utiču i na cene nafte na tržištu u Srbiji, ali da neće biti problema dokle god je moguć izvoz iz Irana.

Mićović je Radio-televiziji Srbije kazao da od kada traju sukobi na Bliskom Istoku prisutne su spektakularne najave da će cene nafte enormno porasti, ali da je već određeno vreme cena ispod 80 dolara po barelu. Prema njegovim rečima, to znači da nafte ima dovoljno i da nema potrebe da neko plati više. „Još nijedna zemlja koja izvozi naftu nije direktno uključena u sukob, dok god Iran nije direktno uključen i dok god je moguć izvoz nafte, neće doći do problema“, poručio je Mićović.

Naglasio je da su kanali transporta poremećeni, da cena jeste nešto viša nego što je bila, ali da je uspostavljena nova stabilnost i da sve dok bude tako – cene će biti na ovom nivou. „Na cene nafte utiče puno parametara. Svedoci smo nakon početka rata između Ukrajine i Rusije da je došlo do naglog skoka cena, jer je Rusija obustavila izvoz. To je trajalo dok se nisu našla nova tržišta“, napomenuo je Mićović.

Međutim, kako je ukazao, jedna noć je dovoljna za promene. Smatra da postoji nekoliko indikatora – stanje rezervi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), kao i ekonomije Amerike i Kine. Mićović tvrdi da rezervi nafte ima, te da i ovako redukovana proizvodnja zadovoljava potrebe.

Osvrnuo se i na predstojeće američke izbore i najavu kandidata da će njihovom pobedom obezbediti niže cene gorova. „Oni nemaju mnogo uticaja. Dolarom može da se utiče na tržište, jer se dominantno trguje njime. SAD jedino kroz promenu vrednosti dolara mogu da utiču na cenu“, rekao je Mićović.

Kazao je da se sva sirova nafta doprema u Mediteran i da je sva ona dostupna i Naftnoj industriji Srbiji.