U prvoj polovini 2024. godine Elektroprivreda Srbije (EPS) ostvarila je dobit od 32,8 milijardi dinara, što je 9,4 milijarde više od planirane dobiti, navodi se danas u saopštenju povodom Izveštaja o realizaciji Trogodišnjeg plana poslovanja za prvih šest meseci 2024. godine, koji je usvojila Skupština Akcionarskog društva EPS.

Ministarka rudarstva i energetike i predsedstavnica osnivača u Skupštini EPS Dubravka Đedović Handanović istakla je da je veoma značajno što je takav finansijski rezultat postignut u vreme znatnog sniženja cena električne energije za komercijalne kupce. Ona je dodala da je neophodno nastaviti smanjenje operativnih troškova uz ključno ubrzanje investicionih projekata za unapređenje proizvodnje uglja i energije.

„U prvoj polovini godine proizvodnja uglja i električne energije bila je stabilna i u skladu sa planom, a na kolubarskim kopovima Polje G i Tamnava-Zapadno polje i veća od planirane“, istakla je Đedović Handanović.

Udeo proizvodnje energije iz hidro sektora i održivih izvora energije u EPS u prvom polugodištu dostigao je 37,5 odsto, a u tom periodu očuvane su i zalihe uglja i rezerve u akumulacijama, što je uz remonte i modernizacije dodatna garancija za sigurnu i pouzdanu proizvodnju, navodi se u saopštenju.

„U toku su ispitivanja rada novog bloka B3 u Kostolcu i prateći dosadašnje rezultate EPS bi trebalo da ga preuzme tokom oktobra, što će nam dati dodatnu sigurnost pred zimu“, naglasila je Đedović Handanović.