Često se na farmi dešava manjak minerala pri gajenju kokošaka. Na gazdinstvima Srbije preovladava ekstenzivno gajenje kokošaka, i to najčešće u jatima do 30 grla. Ovakva i slična jata ne iziskuju veliku negu i brigu za životinje, ali vrlo je važno zadovoljti njihove potrebe u mikro i makro elementima.

Usled nedostatka minerala u ishrani, vrlo često se javljaju određeni problemi koji su praćeni nizom poremećaja u proizvodnji. Jedan od takvih problema jeste i kljucanje jaja. Znači, kada kokoške kljucaju jaja, to ne znači da su gladne, već usled nekog poremećaja. Uglavnom je razlog poremećaj metabolizma mineralnih materija, njihov nedostatak ili nedostatak mikro i makro elemenata u obroku živine. Dodavanjem vitaminsko mineralnih dodataka ovaj poremećaj može donekle biti rešen, u smislu pospešivanja metaboličkih procesa u organizmu, ali tu se javlja još jedan, drugi, ozbiljniji problem, a to je navika. Jer ako se kokoške naviknu da kljucaju jaja, vrlo je teško da ih odvikneš, iako im se preko hrane daju svi potrebni vitaminsko-mineralni dodaci. Vrlo često se postavlja pitanje, šta činiti u takvim situacijama?

Postoji niz radnji koje se mogu preduzeti. Prvo, možemo izvršiti debikiranje (sečenje) kljunova, jeste da se narušava izgled kokoške, ali se sprečava kljucanje jaja. Drugo, uz podrazumevano kvalitetan obrok, možemo pratiti živinu i nakon nošenja jaja odmah ih sakupljati i na taj način se ne dozvoljava živini da kljuca jaja. Ovaj drugi način iziskuje dosta vremena za odvikavanje kokošaka, i Treći način odvikavanja ili sprečavanja koka da kljucaju jaja jeste praćenje i obeležavanje kokoške koja kljuca jaja i njeno izdvajanje iz jata. Obično se takve kokoške stavljaju u zamračenu prostoriju u kojoj ona slabije obraća pažnju na snešeno jaje, i na taj način se odvikava od kljucanja. Nakon desetak dana ovakve situacije u živinarniku se stavljaju pod kontrolom i vraćaju u normalu.