Letnje Olimpijske igre, 33. po redu, završene su sinoć muzičkom žurkom na stadionu Francuska u Parizu. Ukupno 115 srpskih sportista bilo je deo tima koji je nakon 16 dana takmičenja u Parizu kući vratio pet medalja.

Bile su ovo dve nedelje neverovatnih sportskih dostignuća, heroja, navijanja, nerviranja, radovanja i tugovanja u Parizu. Francuski plivač Leon Maršan obeležio je Igre u Parizu osvojivši čak pet medalja, od toga četiri zlata. Ali i Kubanac Mijain Lopez, zvani Strašni, koji je u Parizu osvojio petu uzastopnu olimpijsku zlatnu medalju u rvanju. Toni Estange, predsednik Organizacionog komiteta Igara u Parizu, pomenuo je u govoru i ‘Džokera Noleta’ – Novaka Đokovića – kao jednog od onih čije će dostignuće ostati u analima. Pohvalio je rekorde postavljene na ovim igrama, ali i još jedan rekord – bračne ponude. Rekao je da ih nikada nije bilo više nego sad. A gde drugde nego u Gradu ljubavi?

Ovo nije kraj akcija u Parizu. Francuska prestonica biće domaćin i Paraolimpijskih igara koje počinju 28. avgusta i traju do 8. septembra.

Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Los Anđelesu biće održana 14. jula 2028. godine, a ceremonija zatvaranja nešto više od dve nedelje kasnije, 30. jula. U Los Anđelesu će debitovati neki sportovi ili će se neki vratiti: Kriket će se igrati na Olimpijskim igrama prvi put od 1900, Lakros se takođe vraća, vraća se bejzbol/softbol, nakon što ovog sporta nije bilo u Parizu 2024, Skvoš bi trebalo da se prvi put pojavi na Olimpijskim igrama, Flag fudbal će takođe debitovati na Olimpijskim igrama. Biće i jedna nova paraolimpijska disciplina: Paraklajmbing.

Ukupno 115 srpskih sportista bilo je deo tima koji je nakon 16 dana takmičenja u Parizu kući vratio pet medalja. Zlato, a ujedno i prvu medalju, Srbiji su doneli Zorana Arunović i Damir Mikec, nakon čega je i Novak Đoković konačno uspeo da se domogne zlatnog odličja. Poslednjeg dana Igara to su učinili i vaterpolisti, osvojivši treći uzastopni olimpijski turnir. Taekvondistkinja Aleksandra Perišić je došla do srebra, dok su košarkaši smogli snage da se posle srebra iz Rija vrate na postolje i osvoje bronzu.

Ostali takmičari nisu uspeli da dođu do odličja, ali nikako ne treba zanemariti njihov trud i zalaganje, koji bi mogli da se isplate već u Los Anđelesu 2028. godine.