Završni ispit, „mala matura“, polagaće se od 14. do 16. avgusta u 52 škole za učenike osmog razreda i polaznike funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih koji iz različitih objektivnih razloga nisu polagali u junskom roku, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete Srbije.

Polaganje testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i testa za polaznike po programu funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih biće održano u sredu, 14. avgusta, od 9 do 11 časova, a testa iz matematike u četvrtak, 15. avgusta, od 9 do 11 časova. Polaganje trećeg testa biće u petak, 16. avgusta, od 9 do 11 časova. Konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni 19. avgusta do 20 časova.

Na završni ispit u junskom roku nije izašlo 232 učenika i 336 polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih. Deca koja u avgustu budu polagala malu maturu biće raspoređena po školama gde ima mesta za te obrazovne profile koje su izabrali na listi želja.

Maksimalan broj bodova koji đaci mogu da imaju (ne računajući ekstra poene sa takmičenja) je 100. I to 60 na osnovu uspeha koji donose iz osnovnih škola i 40 koje mogu da zarade na samom trodnevnom ispitu. Do prošle godine su testovi iz srpskog/maternjeg jezika i matematike vredeli po maksimalnih 13 poena, a kombinovani 14. Po novom, đaci će na srpskom i matematici moći da zarade 14 bodova, a na trećem odabranom testu iz biologije, geografije, hemije, fizike ili istorije „samo“ 12. Svi testovi imali su isti broj pitanja, po 20, ali će se primenjivati različita računica. Na srpskom i matematici svaki tačan odgovor množiće se koeficijentom 0,7, a tačno urađeni zadaci iz trećeg testa sa 0,6.