U leskovačkom kraju gotovo mesec i po dana nije bilo jače kiše. Suša i izuzetno visoke temperature uticale su na niske prinose povrća i ratarskih kultura. Rod paprike je prepolovljem. Vreme joj ove godine ne ide na ruku – tokom sadnje obilne padavine, sada žega.

Traži zemlja trud, a zavisi od neba. Na poljima kraj Južne Morave u Donjoj Lokošnici neprekidno se pale pumpe za navodnjavanje. Nema njive bez zalivnog sistema, da se spasi ako išta može. – Muka velika za džabe, da ima nešto pa da čovek i ne žali što se mučio, ali ovo sad ne znam šta ćemo. Šta će se i koliko ubrati ove godine? Od onoga što smo brali do ove godine sada neće biti ni trećina, žali se Slađana Nikolić iz Donje Lokošnice.

Rod slab, kvalitet loš. Po 7 -8 prikolica brali su Cvetkovići na svojoj parceli. Ovoga leta možda napune jednu. Ovako lošu godinu ne pamte. „50-60 odsto, neke paprike možda i 70-80 odsto. Nemaju ljudi šta da naberu, nema kvaliteta uopšte, toliko je mala paprika ostala“, kaže Grozda Cvetković iz Donje Lokošnice.

Od sadnje ih sreća ne prati. Što je u njihovim rukama Lokošničani čine. Prži i njih sunce, ali da bar nešto uberu. “I grad nas zakači, nevreme, sve živo, vetrovi, sad suša, ali nekako najgore ovo sunce, sad je sunce ubilo, teško će biti ove godine”, kaže Saša Milenković iz Donje Lokošnice.

Donja Lokošnica čuvena je po paprici nizači koja se vekovima ovde gaji na oko 200 hektara. Sade i ajvarku. Da je vrelina bar malo manja rod bi bio dobar. “Neće biti ko prošle godine, ali ipak biće nešto da se ubere. I ovo mora da se navodnjava, mora svaki 4-5. dan voda da se pušta, navodi Aleksandar Cvetković iz Donje Lokošnice.

Bez pumpi i zalivanja ne može ni kukuruz. Berba ranije nego ikada može da počne, a prinosi će biti daleko ispod proseka. “Možda neke 3-3,5 tone po hektaru, jer je ovo ekstremna godina sa ovakvim temperaturama, to se da i videti iz priloženog na parcelama da je u ovom vremenskom periodu kukuruz već zreo, kaže Dejan Pešić iz PSSS Leskovac.

Tropski talas spržio je useve, umanjio prinose i ubrzao berbu na otvorenom. Dobar i kvalitetan rod povrća može se dobiti jedino iz plastenika. Izvesno je da priprema zimnice neće biti jeftina.