U Galeriji Kulturnog centra „Zlatibor“ otvorena je neobična izložba dela Brankice Žilović ,,Zemaljska lutanja“. Izložbu možete pogledati svakog dana od 10 do 17 časova, narednih mesec dana.

 Brankica Žilović, vizuelna umetnica i pedagog, dvadeset pet godina živi i stvara u Parizu. Svoje iskustvo usmerila je na kreativne procese u tekstilnoj umetnosti, modnom dizajnu i savremenoj umetnosti. Radovi su joj izlagani na nacionalnim i međunarodnim nivoima. Tokom poslednjih 17 godina razvijala je različite projekte sa umetničkim galerijama i institucijama u Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Kini, Senegalu, SAD-u i Srbiji, u umetničkim muzejima, francuskim centrima savremene umetnosti, regionalnim kulturnim centrima u Francuskoj, modnim časopisima. Ovih dana put i namere organizatora, Kulturnog centra Zlatibor, dovele su je u rodni kraj sa izložbom „Zemaljska lutanja“.

Brankica Žilović poznata je po svojim tekstilnim zidnim instalacijama. Način njihove izrade je zahtevan, ali je ručni rad, bilo da je u pitanju vuna ili konac, tkanje, vez ili nešto slčno, verovatno upisan u njen genetski kod.

U publici je , osim posetilaca Zlatibora i ljubitelja umetnosti, bilo dosta onih koji su za Brankicu Žilović vezani rodbinskim, prijateljskim, komšijskivezama, a u tome ima izvesna odgovornost, ali i ponosa, kaže umetnica.

Pred Brankicom Žilović stoji već dosta ugovorenih grupnih i samostalnih izložbi za 2025. i 2026.godinu. Zlatiborska publika imaće zadovoljstvo da ovu, u galeriji KC, može pogledati svakog dana od 10 do 17 časova, narednih mesec dana.