Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ prati epidemiološku situaciju u vezi sa majmunskim boginjama i u ovom trenutku nema razloga za zabrinutost, izjavila je danas vršilac dužnosti direktora te ustanove Verica Jovanović.

Kako je rekla Verica Jovanović vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, u Srbiji od 2022. godine traje kontinuirani epidemiološki nadzor nad majmunskim boginjama. „U ovom trenutku najvažnije je da znamo ko je izazivač majmunskih boginja. Najvažnije obratiti pažnju kliničke manifestacije“, rekla je Verica Jovanović za Radio-televiziju Srbije. Ona je rekla da su slučajevi u Evropi sporadični, odnosno da ima informacija o Švedskoj.

Upitana da li „Batut“ preporučuje vakcinaciju ako neko ide u afričke zemlje, ona je rekla da su lične mere zaštite najvažnije, jer je ovo bolest koja se najčešće prenosi direktnim kontaktom. Kako je rekla, porast broja obolelih od korona virusa je karakteristika svih evropskih zemalja i dodala da u Srbiji nema velikog porasta u odnosu na prošlu godinu.

Jovanović je pozvala roditelje da ne odlažu vakcinaciju kada je reč o malim boginjama. Upitana o situaciji u Novom Pazaru, Jovanović je rekla da se to povezuje s tim što se deca i dalje ne vakcinišu dovoljno. Ona je dodala da se ne razmatra pooštravanje epidemioloških mera u Srbiji.