Poslanik Stranke slobode i pravde (SSP) u Skupštini Vojvodine Bojan Jankulović ocenio je danas da su kanali za navodnjavanje u Vojvodini zapušteni, zarasli i ispunjeni zagađenom vodom i poručio potpredsednici Vlade Vojvodine Sandri Božić da „štikle zameni gumenjacima“ i obiđe vojvođanske oranice dok ne bude prekasno i žitnica ne postane pustinja.

Kako je SSP naveo u saopštenju, poljoprivrednici su uredno plaćali takse vodoprivrednim preduzećima i do hiljadu dinara po hektaru, ali kanali za navodnavanje su potpuno zapušteni i ispunjeni zagađenom vodom, zbog čega se uopšte ne mogu koristiti za navodnjavanje. Jankulović je naveo da tako „gazdovanje“ vodnim resursima svake godine uzima sve veći danak, a procenjuje se da je samo u poslednjih deset godina Srbija izgubila više od sedam milijardi dolara zbog posledica suša. On je izjavio da, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, voda sada stiže samo na 1,5 odsto oranica u Srbiji, dok se u svetu navodnjava čak 17 odsto, kao i da se u Vojvodini obrađuje dva miliona hektara, od čega se navodnjava samo 3,6 odsto ili 72.000 hektara.

Jankulović kao primer navodi da Albanija navodnjava 370.000 hektara i poručio da ne bi trebalo da se čudimo što voće i povrće dolazi iz te zemlje. „Tome je, sada je jasno, doprinela još jedna mega prevara režima, kada je 2014. država od Razvojnog fonda Abu Dabija uzela kredit od 97 miliona dolara baš za navodnjavanje i to tada promovisala kao epohalni projekat za poljoprivredu“, rekao je Jankulović.

On je poručio i da se još uvek ne zna šta je tačno tim novcem izgrađeno od irigacionog sistema, niti kada ćemo videti efekte projekta koji je trebalo da se završi 2019. godine. „Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu ove godine je dodelio samo 370 miliona dinara za nabavku opreme za navodnjavanje, a od 644 prijava, odobreno je tek 294, jer je budžet za ovu namenu sramno mali, očito zbog toga što tu nema puno prostora za korupciju i kombinacije za izvlačenje para iz budžeta“, podsetio je Jankulović.