Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a kuma ovogodišnje Parade ponosa, koja je najavljena za 7. septembar, biće pevačica Zejna Murkić.

Traži se i usvajanje lokalnih akcionih planova za razvoj LGBTI zajednice, izvinjenje svim građanima koji su bili progonjeni pre 1994. godine zbog seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu i lako dostupni lekovi koji štite od HIV virusa. Među zahtevima je i da Ministarstvo za rad hitno standardizuje uslugu „terenski saradnik“. Predstavnik Organizacionog odbora Prajda Goran Miletić rekao je na konferenciji za novinare da će i ove godine u Nedelji ponosa biti organizovane predstave, debate, žurke i izložbe, ističući da je to važno ne samo za LGBTI zajednicu, već i za građane Beograda i Srbije.

Kuma Prajda Zejna Murkić rekla je da je danas sa ljudima koji se bore za normalne stvari, da žele da prenesu lepu energiju i nešto što je oduvek normalno.

Šetnja će početi 7. septembra u 16 časova, a ići će od parka Manjež, Nemanjinom ulicom do Vlade Srbije, ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana do Skupštine Srbije i nazad do parka Manjež.