Svršeni srednjoškolci koji nisu uspeli da se u junu upišu na fakultet koji su želeli, a nisu razmišljali o drugoj opciji, imaju drugu šansu u septembru. Na pojedinim popularnim fakultetima (ne na svim) ima slobodnih mesta, pa čak i na budžetu. Njih je, podrazumeva se, malo, posebno na Beogradskom univerzitetu. S druge strane, na fakultetima u Nišu koji su uglavnom popunjeni, ostalo je mesta i u septembarskom upisnom roku.

Godinama unazad kao popularni fakulteti među srednjoškolcima izdvajaju se beogradski Elektrotehnički fakultet, Fakultet organizacionih nauka, Medicinski, Farmaceutski, Arhitektonski, Stomatološki, Ekonomski… Na njima, kako pokazuje praksa, sva mesta budu popunjena već u prvom upisnom krugu u junu. Ove godine je, na primer, ETF objavio na svom sajtu da je upis završen i da septembarskog kruga neće biti jer su mesta na oba smera popunjena. Ista situacija je i na FON-u – drugog upisnog kruga nema. Ali, mi smo istraživali na kojim fakultetima od gore navedenih ipak ima slobodnih mesta, kako budžetskih tako i samofinansirajućih.

Farmaceutski fakultet u Beogradu raspisao je konkurs za upis u prvu godinu integrisanih akademskih studija za školsku 2024/25 godinu. Prema podacima sa sajta, fakultet upisuje pet studenata na studijski program Farmacija – medicinska biohemija i pet studenta na studijski program Farmacija, akreditovanim na srpskom jeziku. Na farmaciji nema budžetskih mesta. Svih pet su isključivo samofinansirajuća.

Takođe, fakultet upisuje i šest studenata na studijski program Farmacija na engleskom jeziku. I oni su u statusu samofinansirajućih studenata. Ekonomski fakultet je godinama pun, pritom uvek daje dosta budžetskih mesta. Ove godine je raspisao konkurs za popunu slobodnih mesta na studijskom programu Ekonomija, poslovno upravljanje i statistika. Nije poznato, odnosno na sajtu nije objavljeno koliko ima slobodnih mesta. Kako je navedeno, u prvu godinu studija može da se upiše lice koje ima srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju. Pravo upisa imaju i naši državljani koji su srednju školu završili u inostranstvu u školskoj 2023/24. godini, a nisu mogli da nostrifikuju svoja srednjoškolska dokumenta do poslednjeg dana predviđenog za prijavu u prvom upisnom roku, kao i kandidati koji se upisuju na slobodna mesta po osnovu afirmativnih mera.

Stomatološki fakultet Univerziteta u Beogradu upisaće na prvu godinu Integrisanih akademskih studija stomatologije dva studenta koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije i to državljane naše zemlje koji su srednju školu završili u inostranstvu.Takođe, fakultet daje i 20 samofinasirajućih mesta za program na engleskom jeziku. Pravo učešća na konkursu imaju kandidati koji su stekli srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju, i to: završenu gimnaziju ili srednju školu medicinskog usmerenja.