Obnovljeni protesti protiv Rio Tinta, održani u ponedeljak u Valjevu, Ivanjici i Prijepolju, okupili su oko 2.500 ljudi.

Građani Ivanjice protestvovali su sinoć na centralnom gradskom trgu protiv rudarenja litijuma u Srbiji poručivši da neće dozvoliti stranim kompanijama da im zagađuju vazduh, vodu i zemlju i tako uništavaju život budućih pokolenja. Na protest su pozvani i lokalni političari, ali bez stranačkih obeležja, kao i ekološki aktivisti koje su nazvali “herojima našeg doba”. Na prepunom gradskom trgu obratio se akademik Nenad Kostić, profesor hemije i biohemije, koji je rekao da građani mogu sami da procene ko im govori istinu, a ko ih laže, odnosno ko govori iz ubeđenja, a ko zbog koristi. Građani su nosili transparente sa natpisima „Tuđe nećemo, svoje ne damo“, „Kad nema zakona, ima naroda“, a među onima koje su nosili najmlađi učesnici isticale su se dve – „Dalje nećeš moći“ i „Srbija je pozelenela od muke“.

Protest protiv rudarenja litijuma u Srbiji održan je sinoć i u Valjevu. Glumica i aktivistkinja grupe „Marš sa Drine“ Bojana Novaković poručila je da je ne plaše hapšenja aktivista, već devastacija prirode, ali da je taj strah kanalisan u energiju i akciju, oko koje su se okupili svi građani.

Organizator protesta reditelj Zoran Đorđević rekao je da su sa jedne strane oni kojima je najbitniji politički i materijalni interes, a sa druge strane „građani ujedinjeni oko svoje zemlje, vode i vazduha“.

Prisutnima se obratio i meštanin sela Lukavac kod Valjeva Živojin Milošević. „Moji preci, moja porodica i moje troje dece živi na zemlji i sa nje se nećemo maknuti”, poručio je okupljenima.

Obnovljeni protesti protiv Rio Tinta, održani u ponedeljak u Valjevu, Ivanjici i Prijepolju, okupili su oko 2.500 ljudi, pokazuje analiza Arhiva javnih skupova. U Valjevu je protest održan drugi put ovog leta, a učestvovalo je između 1.800 i 2.000 građana, što bi u odnosu na broj stanovnika bilo kao 45.000 do 49.000 u Beogradu, naveo je Arhiv javnih skupova u saopštenju. U Ivanjici je protest protiv Rio Tinta održan prvi put, a prisustvovalo mu je 350 ljudi, što bi bilo ekvivalentno skupu od 43.000 ljudi u Beogradu. U Prijepolju je protest zbog najave rudarenja litijuma takođe održan premijerno, ali je organizovan u formi protestne vožnje, u kojoj je učestvovalo između 65 i 70 vozila.