Generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović izjavio je danas da nisu planirana poskupljenja gasa za domaćinstva u Srbiji do kraja ove godine, dok se za privredu očekuju samo manje promene, bez obzira na promenu cene nafte.

Bajatović je naglasio da ne očekuje bitne poremećaje po pitanu gasa, da je Srbija obezbedila rezerve gasa, kao i da je napunjeno skladište Banatski dvor. „Ukratko, gas neće poskupeti za domaćinstva. Kada je o industriji reč, biće malih šetanja, bez obzira na promenu cene nafte. Ukoliko ne bude nekog preterano velikog sukoba na Bliskom istoku između Izraela i Irana, situacija će se stišati. Nafta je čak pala sa 94 dolara za barel na 85. To je dobro, jer mi imamo naftnu formulu, tako da na TTF-u na referentnoj berzi gasa sad je oko 390 dolara za 1.000 kubnih metara“, rekao je Bajatović.

Kada je reč o obezbeđenim rezervnim količinama, kaže da je u Mađarskoj ostalo još 163 miliona kubnih metara gasa za Srbiju od prošle godine. „I ono što je dobro – to je sve plaćeno. Tako da ne očekujem problem sa količinama. Za domaćinstva neće biti nikakve promene do kraja ove godine. Tako da to su dobre vesti“, istakao je Bajatović.

On je ocenio da Srbija po pitanju obezbeđenih količina gasa stoji možda najbolje u Evropi. „Kako da vam kažem, ovo što sam ja nabrojao, kad bih gledao u procentima, u odnosu na broj potrošača i potrebe, pa to nema niko u Evropi. Imate 100 odsto puna skladišta, a u Evropi 84 odsto, ali mi mnogo više sebi možemo da pomognemo iz tih rezervi, plus ono što imamo ugovoreno. I nikad nismo imali problem sa tim“, rekao je Bajatović.

Naglasio je da Gasprom isporučuje Srbijia gas i da bi jedino problem mogao da nastane ako neko namerno ošteti Turski tok preko kojeg dobijamo ruski gas. „Jedino ako neko sad ne raznese bombama i Turski tok, onda smo definitivno u problemu.“

Govoreći o jučerašnjem sastanku u Bukureštu, Bajatović je rekao da se razgovaralo o novoj gasnoj interkonekciji Rumunija-Srbija i istakao da je Rumunija našla nove količine gasa u Crnom moru. „Juče smo dogovorili, oni će spustiti svojih 86 km gasovoda, a mi ćemo raditi 13 km od Mokrina, ali ćemo odraditi i gasovod od Mokrina do Beograda, što mi zovemo tim južnim krakom. Time ćemo napraviti prsten za snabdevanje unutar Republike Srbije, što je nama tehnički važno, a s druge strane, to će omogućiti da se iz tog pravca dostavlja nekde oko 1,6 milijardi kubnih metara gasa potencijalno. I to je ozbiljna difersifikacija“, naglasio je Bajatović.