Kopredsednik Zeleno-levog fronta (ZLF) Radomir Lazović rekao je da je ta partija podrška protestima protiv iskopavanja litijuma, koje vode ekološke organizacije, te da ZLF nije u prvom planu, ali je više nego uključen u motivisanje ljudi da se pridruže toj velikoj borbi.

Lazović je rekao da se sa partnerima, nemačkim Zelenim, trenutno nalaze na suprotnim stranama, upravo zbog različitih stavova po pitanju iskopavanja litijuma u Srbiji. Govoreći o protestima zbog mogućeg iskopavanja litijuma, koji se nedeljama unazad održavaju u gradovima i opštinama širom Srbije, Lazović je kazao da mu optimizam uliva činjenica da u Srbiji dugo nije bilo takvog jedinstva po nekom pitanju, kao što je sada u vezi sa litijumom. „Ogroman broj građana, čak i onih koji glasaju za partije na vlasti, zatim veliki deo stručne javnosti, organizacije civilnog društva i ekološki pokreti, sve partije opozicije, a potajno čak i delovi vrha vladajućih partija se slažu da je iskopavanje litijuma štetno“, naveo je Lazović.

Prema njegovim rečima, druga stvar koja ga čini optimističnim je ogromna odlučnost građana koji izlaze na proteste širom Srbije. „Zato mislim da će se protesti nastaviti i na jesen, što ćemo svakako podržati“, kazao je on i dodao da je velikom masovnošću protesta u Beogradu i ogromnim brojem protesta širom Srbije postignut veliki uspeh u borbi.

Prema njegovim rečima, vlast sada jedino na silu može da nastavi dalje, što se vidi i po hapšenju aktivista i sprovođenju organizovane akcije zastrašivanja protiv organizatora protesta. Lazović je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednicu Skupštine Anu Brnabić da čuju ljude, zaustave nasilno sprovođenje tog projekta i odustanu od Rio Tinta.

„Sve drugo je nasilje nad ovim društvom koje je odlučno reklo da ne želi rudnik, ali s obzirom na privođenje aktivista i zastrašivanje čini se da je vlast spremna i na nasilje“, ocenio je on. Naveo je da je partija kojoj pripapda predložila svim opozicionim poslaničkim grupama da se sazove sednica odbora za odbranu i unutrašnje poslove i pozove ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić na odgovornost zbog akcije privođenja i zastrašivanja ekoloških aktivista.