Povodom obeležavanja Dana Vojnog muzeja i 80 godina od oslobođenja Srbije danas je, u galeriji te vojne ustanove kulture na Kalemegdanu, otvorena izložba „Oslobođenje Srbije 1944. godine”.

Izložbu je otvorio vršilac dužnosti pomoćnika ministra za ljudske resurse Siniša Radović. On je, tom prilikom, čestitao svim zaposlenima Dan Vojnog muzeja i istakao da on od osnivanja ima značajnu ulogu u srpskoj muzeologiji i kulturi te da je uvek delio sudbinu svog naroda, vojske i države.

Obraćajući se prisutnima, zastupnik direktora Vojnog muzeja major Mile Miković rekao je da je Vojni muzej jedan od simbola prepoznatljivosti Beograda i čuvar istorije i tradicija naših oružanih snaga, ali i svih tekovina vekovne slobodarske borbe našeg naroda.

Autori izložbe su kustosi Vojnog muzeja Petar Žarković i Nikola Todorović. Izložba „Oslobođenje Srbije 1944. godine“ prikazuje prelomne istorijske trenutke u borbi za slobodu, kroz posebne segmente prikaza oružja i vojne opreme korišćenih u borbi protiv okupatora u toku Drugog svetskog rata, kao i oznake jedinica i lične stvari učesnika operacija za oslobođenje.

Izložba „Oslobođenje Srbije 1944. godine“ na Kalemegdanu otvorena je do 13. oktobra ove godine.