Aktivista i nekadašnji košarkaški reprezentativac Vladimir Štimac izjavio je za FoNet da je za konačnu pobedu u borbi protiv iskopavanja litijuma potrebno grupisanje, bez pitanja „da li je neko levi ili desni, da li je neko navija za Partizan ili Zvezdu“, dodavši da ekološke opasnosti postaju svesni i neki iz vladajućih stranaka.

Štimac smatra da će do kraja ovog meseca početi ozbiljan otpor rudniku litijuma, a da ni vlastima nije svejedno, ocenjuje Štimac, vidno je po reakcijama medija čija je uređivačka politika bliska režimu.

Štimac se osvrnuo i na pritiske kojima su ovih dana izloženi aktivisti i učesnici protesta protiv litijuma, kao i na to da li ima bilo kakav strah zbog jasnog stava koji iznosi i borbe u koju se aktivno uključio. „Ja imam samo jednu želju, a to je zdrava Srbija i sve najbolje za Srbiju. Ne plašim se, naravno, nikoga, to ste mogli da zaključite i samim mojim delovanjem i nastaviću sigurno. Znam da je to pravi put za Srbiju, ne samo za Srbiju, nego i za građane, a i za budućnost ove zemlje“, uveren je Štimac.

On smatra da je borba protiv iskopavanja litijuma trenutno najvažnija akcija u odbrani Srbije. „Ovo što se dešava nije normalno i gura se ka uništenju Srbije. Ja sam siguran da narod to neće dozvoliti“, zaključio je Štimac.