Aplikacija Medoteka biće uspostavljena kroz projekat koji je Savez pčelarskih organizacija Srbije dobio od EU, a za unapređenje zaštite pčela i plasmana meda.

Aplikacija će, kako je saopštio SPOS, imati dva odeljka pod nazivima „Sve o medu“ i „Sve za pčelare“.

Cilj aplikacije kroz odeljak „Sve o medu“ je da se argumentima animiraju građani da konzumiraju više meda. „Da shvate zašto je med bolji za njihovu decu i njih umesto raznih ”slatkiša” punih aditiva i konzervanasa, da se upoznaju sa svim blagodetima meda kroz mnoštvo interesantnih i korisnih informacija, videa, fotografija, ali i da putem aplikacije odaberu pčelara od kojeg mogu da kupe med, jer je glavna misija aplikacije da pomogne pčelarima da plasiraju svoj med na tržište“, objašnjava SPOS. Kroz aplikaciju građani će na jednostavan i zanimljiv način dobiti odgovore i na pitanja kako da prepoznaju pravi med, gde da ga kupe, koji med je dobar za koju namenu… Svaki pčelar koji je član SPOS-a (i sa punom, i sa osnovnom, i sa porodičnom članarinom) moći da napravi svoj profil na aplikaciji i na taj način će na brži i jednostavan način doći do novih kupaca. Imaće mogućnost da postavi do dvadeset fotografija svog pčelinjaka i napiše svoju kratku pčelarsku biografiju. „SPOS na svom sajtu ima sličnu mogućnost, i aplikacija će biti povezana sa postojećim sistemom, ali će kroz ovaj projekat dobiti daleko širu vidljivost kroz popularnu aplikaciju, a i obezbeđena su sredstva za njenu masovnu promociju. Zato pozivamo sve pčelare koji još nisu otvorili svoj profil na sajtu SPOS, da to učine već sada, i budu spremni za početak rada aplikacije, koja bi trebalo da bude završena i puštena u rad sredinom septembra ove godine„, poručuje SPOS. Aplikacija će biti reklamirana putem društvenih mreža fejsbuk i instagram, kao i kroz ostale medije.

U odeljku „Za pčelare“, dodaje SPOS, pčelarima će biti omogućeno da na jednostavan način dobiju sve neophodne informacije vezane za pčelarstvo, uz detaljna objašnjenja i ponudu brzih linkova. Tako će, između ostalih, biti dostupni odgovori i na sledeća pitanja: Kako da postanem pčelar? Kako da registrujem poljoprivredno gazdinstvo? Kako da registrujem objekat u domaćinstvu za vrcanje, skladištenje i pakovanje meda i drugih pčelinjih proizvoda? Kako da apliciram za subvencije? Šta da preduzmem da sprečim trovanje pčela? Kako da prijavim trovanje pčela?…

Takođe, građanima će biti predstavljena vrednost pčela kroz oprašivanje gajenih, ali i divljih kultura, šta pčele znače za čovečanstvo, zašto moramo sačuvati interes pčelara da gaje pčele ili će pčele bez pčelara nestati i slično.