Predsednica Pokrajinske Vlade Maja Gojković sastala se danas sa ministarkom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelenom Begović sa kojom je razgovarala o razvoju novih tehnologija u Srbiji.

Predsednica Pokrajinske Vlade Maja Gojković je istakla oslanjanje na nauku kao prioritet u radu Pokrajinske vlade, kao i Vlade Republike Srbije. Navela je da je Vojvodina naročito zainteresovana za razvoj nauke i inovativnih načina rešavanja problema u oblasti poljoprivrede s obzirom na velike klimatske promene u svetu. Ministarka Begović je navela da Srbija ozbiljno shvata potencijale tehnologije i prepoznaje značaj veštačke inteligencije.

Složile su se da su Institut BioSens i Institut za veštačku inteligenciju trenutno dva najvažnija instituta u našoj zemlji i dobri primeri prepoznavanja novih tehnologija i ulaganja u njih. Novi Sad i Vojvodina su razvojni centar informacionih tehnologija ne samo u našoj zemlji, već i u regionu, ocenjeno je na sastanku održanom u Pokrajinskoj vladi. Sagovornice su se složile o daljoj saradnji Ministarstva i Pokrajinske vlade.

Predsednica Gojković i ministarka Begović obišle su i Institut BioSens, Naučno-tehnološki park Novi Sad i Institut za veštačku inteligenciju gde su razgovarale sa rukovodstvom o realizaciji tekućih projekata i planovima za naredni period.

Događaju je prisustvovao i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost prof. dr Branko Markoski.