Avgust je mesec poslednjih priprema za polazak u školu i nabavku školskog pribora, što deci predstavlja zadovoljstvo, a roditeljima donosi nove troškove. Za udžbenike i pribor ponekad je potrebno odvojiti i celu platu, naročito u porodicama sa dvoje i više đaka.

Za razliku od Beograda, gde će osnovci i srednjoškolci 1. septembra dobiti po 20.000 dinara koje mogu da nadomeste troškove nabavke udžbenika ili školskog pribora, roditelji đaka van Beograda neće imati takvu olakšicu. “U zemlji gde je, kako kažu, besplatno školovanje, plaćamo bezobrazno mnogo. Rančevi, pernice, sveske, olovke, pribor – sve je poskupelo, za sve treba mnogo para. A knjige su posebna tema. Za drugi razred oko 12.000 dinara je baš mnogo. Da ne pričam za starije razrede. Niko ne računa garderobu, obuću, užinu i ekskurzije čija nas otplata tek čeka”, kaže jedna majka.

I ove školske godine iz kućnog budžeta 10.000 do 20.000 dinara odlazi za kupovinu udžbenika, što novih, što polovnih. “Knjige su definitivno najveći izdatak. Imam jednog petaka i jednog osmaka. Samo za knjige dali smo oko 37.000 dinara, a sveske, olovke, blokove i ostalo bolje i da ne računam. Rančeve će nositi od prošle godine, tako da ćemo bar na tome uštedeti”, kaže jedna Bujanovčanka i dodaje da je mnogo bilo lakše ranije kada su deca mogla da „nasleđuju“ udžbenike.

I pored toga što roditelji, kada naručuju knjige za narednu školsku godinu, imaju opciju da plaćaju u četiri do šest mesečnih rata, za većinu roditelja i to je zahtevan finansijski poduhvat. “Moj sin kreće sad u prvi razred. Knjige smo kupili, sveske i pernice smo imali od ranije, a u kupovinu odeće uključili su se bake i deke, tako da ne znam koja bi bila konačna cifra, ali sigurno nije ispod 20.000 dinara”, kaže jedan Bujanovčanin. Kada je reč o višim razredima i cena kompleta udžbenika je veća. Komplet za 5. razred iznosi 17.000 dinara, dok je za 8. razred 20.000 dinara. Dodamo li na to sve ostalo što je potrebno za školsku godinu poput pribora za pisanje, opreme za fizičko i instrumenata za muzičko, zaključak je da je polovina trenutne minimalne zarade potrebna da bi se dete opremilo za 1. septembar i to bez kupovine nove obuće i odeće.

Roditelji udžbenike kupuju i na komad. Cena pojedinačnih knjiga za peti razred ide od 300 do 500 dinara. 500 dinara su oni udžbenici koji su prošle godine kupovani novi. Kada je šesti razred u pitanju opet je cena slična, od 350 do 450 dinara. Komplet za 7. razred bio bi oko 9.000, dok bi za 8. iznosio oko 10.000. Za niže razrede, s obzirom na manji broj predmeta, a samim tim i potrebnih knjiga, cene su niže, kaže prodavac iz Kragujevca.

U knjižarama je najskuplja stavka ranac čija se cena kreće od 2.500 do 6.000 dinara. Sledi pernica koja, ako je puna, košta od 500 do 1.500 dinara, dok je cena prazne pernice od 200 do 700 dinara. Male sveske su od 50 do 100 dinara, a cena velikih se kreće od 150 do 300 dinara po komadu. Pakovanje flomastera ili drvenih bojica košta od 120 do 320, dok je cena vodenih bojica od 160 do 350 dinara. Komplet udžbenika za prvi razred iznosi 11.000 dinara, a ako na to dodamo ranac, sveske, olovke i sve ostalo od pribora što je potrebno budućem prvaku, dolazimo do minimalne cifre od bar 20.000 dinara.