Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da „u Srbiji postoji jedno nalazište overenih rezervi litijuma“ – u dolini Jadra, a da se nigde više ne obavljaju aktivna geološka istraživanja litijuma i bora. Dubravka Đedović Handanović je to rekla odgovarajući na pitanja građana u kontakt centru Vlade Srbije u vezi sa projektom „Jadar“, saopšteno je iz njenog kabineta. 

Građani iz Ljiga, Požege, Zrenjanina, Novog Sada, Beograda i Vršca, kako je saopšteno, raspitivali su se o rekultivaciji zemljišta nakon zatvaranja rudnika, uticaju projekta „Jadar“ na druge opštine u Srbiji i da li se litijum istražuje u njihovim opštinama.

Ministarka je navela i da se u Evropi razvija niz projekata u vezi sa eksploatacijom litijuma – u Nemačkoj čak tri projekta, u Finskoj na više lokacija, a u Francuskoj jedan sličan rudniku u Srbiji. Đedović Handanović je istakla i da je nalazište litijuma i bora u Srbiji jedno od najvećih na kontinentu. „Ovaj projekat može da doprinese BDP-u naše zemlje 10-12 milijardi evra godišnje i zato je važno da se u javnom prostoru komuniciraju tačne informacije od strane stručnjaka i da se vodi transparentan dijalog, čemu služi i ovaj kontakt centar”, rekla je ona.

Građani se o svim nedoumicama mogu informisati u kontakt centru Vlade Srbije o projektu „Jadar“ na broj telefona 0800-37-37-37, svakog radnog dana od 9 do 15 časova. Pozivi su besplatni.