Kada uzimate reznice lavande birajte zdrave, poluzrele grančice, debljine dva do pet milimetara, dužine oko 10 do najviše 15 cm. Reznice treba uzeti rano ujutru kada je biljka puna vlage.

Kako biste razmnožili lavandu za dalju sadnju ili čak poklon, kasno leto ili rana jesen, dakle avgust ili septembar, pravo je vreme za uzimanje reznica. Biljke su tada u poluzreloj fazi – stabljika je počela da drveni, ali su grane još uvek dovoljno fleksibilne za uspešno ožiljavanje.

Birajte zdrave, poluzrele grančice, debljine dva do pet milimetara, dužine oko 10 do najviše 15 cm. Reznice treba uzeti rano ujutru kada je biljka puna vlage. Donje listove uklonite, ostavite tek nekoliko njih na vrhu. Ako je stabljika premekana ili previše odrvenela, smanjuje se mogućnost uspešnog ožiljavanja. Reznice posadite u posude ili direktno u zemljište koje je dobro drenirano, sa laganom i propusnom zemljom. Moguće je koristiti biostimulatore za ožiljavanje, kao što je aloe vera, kako bi se podstaklo stvaranje korena. Nemojte ih stavljati u vodu i očekivati da će pustiti korenje jer lavanda preferira suve uslove, pa bi se moglo dogoditi da strune u vodi. Reznice držite na svetlom mestu, ali ne na direktnom suncu. Zalivajte ih umereno, kako bi zemljište bilo vlažno, ali ne previše mokro. Nakon što razviju korenje, što može potrajati nekoliko nedelja, mogu se presaditi na stalno mesto u bašti tokom jeseni, kada su temperature još uvek blage, što omogućava biljkama da se ukorene pre zime i osigurava im dobar rast idućeg proleća.

Sadite je na sunčanom mestu, sa najmanje šest sati direktnog sunca dnevno. Pazite na to da tlo bude dobro drenirano. U slučaju da je previše zbijeno ili teško, dodajte pesak ili perlit. Lavanda nije preterano zahtevna u pogledu đubrenja, ali je možete lagano prihraniti tokom sadnje ili u ranoj fazi rasta organskim đubrivom sa smanjenim procentom azota ili kompostom. Previše azota može podstaći bujan rast lišća na račun cvetanja. Nakon sadnje je redovno zalivajte, dok se ne ukoreni, posebno ako je jesen suva. Ipak, ne preterujte, jer bi koren mogao da strune. Kasnije je redovno orezujte, posebno nakon prvog cvetanja, što će podstaći gušći rast, a biljka će biti manje drvenasta. U slučaju da živite u području sa zimama gde su temperature vrlo niske, tada je dobro malčirajte ili umotajte agro tekstilom ili džakom od jute.