Prema istraživanju sprovedenom na nekoliko univerziteta u Americi, učesnici koji su jeli jedan avokado dnevno tokom šest meseci primetili su smanjenje nivoa lošeg holesterola. Ovo istraživanje je pokušalo da utvrdi da li konzumacija avokada može pomoći u smanjenju telesne težine, indeksa telesne mase (BMI) i obima struka.
Od 1.000 učesnika sa prekomernom težinom i onih gojaznih, polovina je dobila jedan avokado dnevno, dok je druga polovina ohrabrena da nastavi sa normalnom ishranom. Iako ispitivanje nije otkrilo da redovna konzumacija avokada ima uticaj na abdominalnu masnoću, masnoću jetre i obim struka, uočene su razlike u nižim nivoima LDL holesterola. Poznato je da telo proizvodi dve vrste holesterola – lipoprotein visoke gustine (HDL) i lipoprotein niske gustine (LDL). HDL je poznat kao “dobar” holesterol i može vam pomoći da se rešite “lošeg” LDL holesterola u krvi, koji se može nakupiti u vašim arterijama. Prema Američkom udruženju za srce, ishrana bogata zasićenim i trans mastima može povećati LDL holesterol, što povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Međutim, iako je avokado poznat po tome što ima veći sadržaj masti – 29 grama masti u jednom voću – popularan je kao bogat izvor mononezasićenih masti. Mononezasićene masti pomažu u smanjenju nivoa LDL holesterola, što zauzvrat smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Drugo istraživanje otkrilo je da je veći unos avokada povezan sa manjim rizikom od kardiovaskularnih i koronarnih bolesti srca – posebno kada se zameni drugim namirnicama koje sadrže masti. Iako ispitivanje nije rezultiralo razlikom u masnom tkivu stomaka i obimu struka, dnevna konzumacija avokada takođe nije dovela do dodatnog povećanja telesne težine – uprkos tome što je avokado gust kalorijama. “To je pozitivna stvar jer konzumiranje dodatnih kalorija iz avokada ne utiče na telesnu težinu ili masnoće u stomaku, a blago snižava ukupan i LDL holesterol”, rekla je Džoan Sabate, profesorka u Školi javnog zdravlja Univerziteta Loma Linda. Iako jedan avokado ima 322 kalorije, on je takođe bogat vlaknima, sa 13 grama u samo jednom voću. Avokado sadrži rastvorljiva vlakna, vrstu vlakana za koju se zna da apsorbuje holesterol u krvotoku i izbacuje ga. “Konzumiranje najmanje 30 grama vlakana dnevno takođe može pomoći u kontroli težine, smanjenju krvnog pritiska i poboljšanju nivoa insulina u vašem telu. Istraživači su takođe zaključili da se za one koji su jeli jedan avokado dnevno kvalitet ishrane značajno poboljšan. Ovo je važno jer znamo da je kvalitetnija ishrana povezana sa manjim rizikom od nekoliko bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2 i neke vrste raka”, rekla je Kristina Petersen, docent nutricionističkih nauka.