Uskoro se đaci vraćaju u školske klupe nakon letnjeg raspusta, a dočekaće ih niz novina – manje đaka u učionicama, nešto kraći raspusti, stroži pravilnici oblačenja i zabrana korišćenja mobilnih telefona u sve više ustanova, skuplje ekskurzije, nove mere u borbi protiv svih oblika nasilja, kao i najavljene pripreme za uspostavljanje velike ili državne mature…

Najveća promena odnosi se na broj učenika u odeljenjima koji će biti smanjen kako u osnovnim, tako i srednjim školama. Prema dosadašnjim propisima odeljenja kod osnovaca su mogla da imaju do 30 učenika, ali je bilo predviđeno da uz saglasnost Ministarstva prosvete može da se poveća do 33. Od 1. septembra ovaj broj će biti smanjen, pa će zakonska granica biti 28 učenika, koja će moći uz dozvolu ministarstva da bude povećana na maksimalno 31 đaka. Smanjenje broja đaka biće i u srednjim školama gde će jedno odeljenje moći da ima maksimalno 28 učenika.

Đaci u Srbiji će i predstojeće školske godine imati četiri raspusta, ali će dva, zbog drugačijeg preklapanja sa vikendima, biti za po dan kraća.  Prolećni raspust najviše se razlikuje – on je lane trajao 10 vezanih dana, a sada će biti iz dva dela – prvi od šest, a drugi od četiri dana, jer Uskrs i Prvi maj nisu “povezani”. Mala matura na programu je od 16. do 18. juna 2025.

Od ove godine Ministarstvo prosvete proširilo je kategorije učenika osnovnih škola koji ostvaruju pravo na besplatne udžbenike, pa to sad imaju i učenici koji boluju od retkih bolesti, koji imaju pravo na tuđu negu i pomoć, učenici iz porodica u kojima je nosilac roditeljske brige samo jedan roditelj, učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica, sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, sa izuzetnim sposobnostima, učenici iz porodica u kojima je troje i više dece u sistemu obrazovanja i vaspitanja…

Nove mere u borbi protiv nasilja u školama donete su još pred početak prošle godine, stupile su na snagu u drugom polugodištu, ali će ovo biti prva kompletna školska godina u kojoj će se primenjivati. Najinteresantniji i najzvučniji novitet bila je kazna suspenzije đaka na period od 5 do 20 dana tokom kojih ne bi mogli da prisustvuju časovima u školi. Takođe ovo će biti prva školska godina gde će već u prvom polugodištu ocena iz vladanja ulaziti u prosek, iako će đaci moći da prođu razred čak i sa ovom jedinicom. Napad na zaposlene u obrazovanju kažnjavaće se zatvorom od tri meseca do osam godina, u zavisnosti od težine učinjenog dela, planirano je izmenama i dopunama Krivičnog zakonika. Ove kazne prete đacima starijim od 14 godina, kao i njihovim roditeljima. Promene bi se odnosile praktično samo na srednje škole, ali se tek očekuje javna rasprava, pa nije realno da budu usvojene pre kraja ove ili početka naredne godine.

Slično kao i kada je u pitanju oblačenje, poslednju reč o zabrani nošenja i upotrebe mobilnih telefona imaju same škole. Iz Ministarstva prosvete su ranije saopštili da je Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja po pitanju nepropisne upotrebe mobilnih telefona jasan i da se „korišćenje mobilnih telefona smatra težom povredom za koju je zaprećen ukor direktora i ukor nastavničkog veća“. Međutim, na školama je da odluče da li će ih potpuno zabraniti i na koji način.

Prema kalendaru u narednoj školskoj godini planirana je generalna proba državne mature za đake trećih razreda gimnazija koji bi, ako ne dođe do novog odlaganja, mogli da budu prvi koji će je polagati u junu 2026. Ipak, državna matura je i dalje u magli s obzirom da mnogi fakulteti ne pristaju da ona bude zamena za prijemne ispite i žele da i dalje sami biraju buduće akademce.

Takođe, očekuje se i poskupljenje ekskurzija. Zbog visokih cena, ali i najavljenog poskupljenja od najmanje deset odsto, uveliko su počele priče i o njihovom ukidanju.

I ove godine će se na početku školske godine, na prvom času u svim razredima, intonirati srpska himna „Bože pravde“. U slučaju da obrazovna ustanova ne izvede himnu preti joj kazna od 100.000 do milion dinara. Osim toga, i direktor škole, odnosno odgovorno lice, može biti novčano kažnjeno u iznosu od 25.000 dinara do 100.000 dinara. Ova praksa primenjuje se od 2021. godine.