Seme suncokreta je važna sirovina za industriju ulja i proizvodnju dizel goriva. Da bi se mogao nalaziti u prometu, odnosno biti predmet trgovine, suncokret mora da ispunjava određene uslove kvaliteta i higijenske ispravnosti.      

Seme suncokreta namenjeno industrijskoj preradi mora da ispunjava sledeće uslove: da je zdravo, jedro i suvo, da sadrži ulja najmanje 40 %, vode i drugih isparljivih materija do 10 %, nečistoće ukupno 3 %, oljuštenih i izlomljenih zrna do 2 %, mineralnih nečistoća do 0,25 %, količina slobodnih masnih kiselina u ulju izražena u procentima oleinske kiselone najviše  1 %.

Nečistoće, odnosno primese mogu biti organskog i neorganskog porekla. U organske nečistoće spadaju: delovi stabljike, lišća ili cveta, seme drugih biljaka i seme drugih uljanih biljaka, ljuske, šturo seme. U neorganske primese spadaju: pesak, zemlja, kamenje, prašina i dr.

Seme suncokreta za industrijsku preradu ne sme da sadrži primese koje se tokom prerade ne mogu odstraniti i mogu štetno delovati na zdravlje ljudi.

Cena suncokretovog zrna još nije konačna. Na berzama u Evropi cena se kreće od 458 do 465 eura za tonu. Trgovci čekaju ocenu roda u Ukrajini, svetski značajnog proizvođača suncokreta i suncokretovog ulja. Ove sezone suša je smanjila rod, ali cena na domaćem tržištu nije povoljna, samo 40,00 dinara kilogram.