Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Marko Đurić poručio je danas iz Nukualofe, glavnog grada Kraljevine Tonge, da je naša zemlja učešćem na 53. sastanku lidera Foruma pacifičkih ostrva napravila strateški iskorak u odnosima sa pacifičkim regionom.

Ministar Đurić je u izjavi novinarima istakao da je Srbija, vođena strateškom vizijom o izgradnji mreže prijatelja širom sveta i spoljnoj politici stvaranja novih uporišta, time postavila sebe na mapu onih zemalja sa kojima ranije gotovo i da nije imala bilo kakve odnose.

Đurić je podsetio na to da je, na juče održanoj gala večeri, posvećenoj izložbi EKSPO 2027, Srbija bila jedina država koja se potrudila da sebe predstavi zemljama u ovom delu sveta. Istakao da je na srpskom događaju, organizovanom 18.000 kilometara od Beograda, bilo prisutno više od 17 šefova vlada, država, ministara spoljnih poslova, zatim generalna sekretarka Komonvelta, kao i generalni sekretar Foruma pacifičkih ostrva, ali i evropska komesarka zadužena za susedstvo.