Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović obratili su se danas na otvaranju jesenjeg „Dana polja“ na Rimskim šančevima, koji tradicionalno organizuje Institut za ratarstvo i povrtarstvo.

Maja Gojković je istakla da ova manifestacija na najbolji način povezuje nauku i privredu, a da je Institut za ratarstvo i povrtarstvo institucija od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, koja stvara sorte i hibride semena, ima međunarodnu reputaciju u oplemenjivanju biljaka, kao i tim vrhunskih naučnika i istraživača.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović je najavio ovom prilikom da Ministarstvo zajedno sa Kabinetom Predsednika Republike i Vlade planira niz afirmativnih mera kada je reč o ratarstvu i stočarstvu.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo počeo je sa radom 1938. godine kao Poljoprivredna ogledna i kontrolna stanica, a do danas je stvoreno preko 2.000 sorti i hibrida, a više od 1.000 je registrovano i gaji se u preko 30 zemalja u Evropi i širom sveta, od Argentine i Kanade, severne Afrike, sve do Indije, Kine i Japana. Iz Instituta je deponovano 96 sorti pšenice, ječma, ovasa i raži u svetski trezor na Svalbardu 2021. godine, koji predstavlja globalnu banku semena, u kojoj se čuva preko milion uzoraka semena iz velikog broja zemalja sveta, koji bi opstali u slučaju globalne kataklizme.