Minimalna zarada u Srbiji u narednoj godini biće uvećana 13,7 odsto, na 53.592 dinara, odnosno 457 evra, odlučeno je danas na sednici Socijalno-ekonomskog saveta u kojem su predstavnici Vlade, reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca Srbije.

Sednici je prisustvovao premijer Miloš Vučević koji je rekao da je prvi put posle šest godina postignut dogovor sva tri socijalna partnera o minimalnoj zaradi za narednu godinu, što znači da Vlada neće jednostrano donosti odluku.

Ministar finansija Siniša Mali je naglasio da će minimalna zarada pokriti visinu minimalne potrošačke korpe iz maja meseca ove godine.

Sindikati su na početku pregovora tražili da povećanje minimalca bude 20 do 30 odsto, a poslodavaci da u slučaju povišice veće do rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) i inflacije, odnosno 7,7 odsto, dobiju umanjenje poreza.

Pregovori o minimalnoj zaradi svake godine za narednu godinu počinju 15. avgusta i treba da budu završeni do 15. septembra, a ako se ne postigne dogovor procenat povećanja minimalca određuje Ministarstvo finansija.