Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas poziv naučnoj zajednici da učestvuje u diskusiji o projektu Jadar i da iskaže svoje mišljenje potkrepljeno činjenicama.

Vučić je na sastanku sa predstavnicima naučne zajednice o ovom projektu u Palati Srbija, kojem su prisustvovali i predsednik Vlade Miloš Vučević, potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, rekao da očekuje da se svi uključe u raspravu o projektu Jadar, pre svega naučna zajednica.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović je podsetila na to da je na sastanku sa naučnom zajednicom prošle nedelje dogovoreno da se uspostavi javni digitalni portal preko kojeg će biti omogućeno praćenje stanja životne sredine, a koje se odnosi na vazduh, vodu i zemljište.

Ministarka je naglasila da je pitanje životne sredine od suštinske važnosti za građane, ali i za nauku koja može da ima važnu ulogu u ovoj temi. Srbija ima izuzetno posvećene naučnike koji rade na naučnim institutima i fakultetima, a mnogi od njih su posvetili svoje karijere baš temi ekologije i zaštite životne sredine. Nauka treba da bude predvodnik u utvrđivanju validnih činjenica zasnovanih na podacima jer se i sama bavi i bazira na konstruktivnom kritičkom mišljenju i predlaže rešenja, navela je Begović.