Svi znaju da je jabuka zdrava voćka i da ima brojne prednosti korišćenja u ishrani. Iskusni nutricionisti naveli su pet glavnih razloga zbog kojih jabuke treba da jedete svakog dana.

Creva posebno imaju koristi od ,,jabuke na dan”. Jabuke su dobar izvor vlakana, koja su važna za zdravlje probave. Vlakna pomažu da se hrana kreće kroz probavni sistem i pomažu u varenju, aktivno sprečavajući pojavu zatvora. Jabuke su takođe izvor posebne vrste vlakana zvanih prebiotici, koja se ponašaju kao hrana za selektivnu ishranu dobrih bakterija u crevima. Kao rezultat toga, raste i raznolikost i broj dobrih bakterija, a to su važni pokazatelji zdravih creva.

Možda je jedan od glavnih razloga zašto su jabuke zaslužile svoju reputaciju da eliminišu potrebu za doktorom njihov pozitivan uticaj na zdravlje srca. Rastvorljiva vlakna u jabukama povezana su sa snižavanjem LDL holesterola. LDL holesterol se ponekad naziva „lošim holesterolom“, jer ako ga ima previše u krvi, to može povećati rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara. Jedna naučna studija je otkrila da su odrasli sa blago visokim holesterolom koji su konzumirali dve jabuke dnevno imali primetno sniženje LDL holesterola, čime su smanjili rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Ako je gubitak težine jedan od vaših zdravstvenih ciljeva, jedenje jabuke svaki dan moglo bi da ide u vašu korist. To je zato što vlakna u jabukama zasićuju, pa se smanjuje i želja za grickanjem nezdrave hrane za užinu. Jedna naučna studija je otkrila da su žene sa viškom kilograma koje su jele tri jabuke dnevno izgubile više kilograma za 12 nedelja od žena koje su grickale ovsene kolače. Uopšteno govoreći, studija iz 2023. otkrila je vezu između povećanja unosa vlakana i smanjenja težine.

Naučna istraživanja pokazuju vezu između konzumiranja jabuka i smanjenog rizika od određenih vrsta raka. To je zbog visokog sadržaja antioksidansa u jabukama. Antioksidansi štite telo od štetnog dejstva slobodnih radikala. Jabuke posebno sadrže antioksidans kvercetin, koji je vrlo moćan u smanjenju upale i podržavanju imunog sistema. Istraživanje objavljeno 2020. takođe sugeriše da kvercetin može imati snažan efekat protiv raka.

Uprkos tome što prirodno sadrži fruktozu (voćni šećer), jedenje bar jabuke dnevno povezano je sa smanjenjem rizika od razvoja dijabetesa tipa 2. U jednoj naučnoj studiji koja je uzela u obzir 10.000 ljudi, oni koji su redovno jeli jabuke imali su manje šanse da razviju dijabetes tipa 2 od ljudi koji nisu redovno jeli jabuke.