Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) saopštio je danas da je zaprepašćen zabranom javnog obraćanja naučnicima koji su učestvovali na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Skupštine Anom Brnabić.

Predsednik POKS Vojislav Mihailović istakao je da je na sastanku „koji zanima celu Srbiju“  novinarima rečeno da napuste salu, a naučnicima zabranjeno da daju bilo kakve izjave za javnost, ocenivši da to „upadljivo bode oči“.

Mihajlović je naveo da to što niko od prisutnih naučnika nije ni reč javno izgovorio posle skupa jasno ukazuje na činjenicu da su izloženi pretnjama u sali i van nje. „Ni ova vrsta terora, ni osnivanje lažnih udruženja građana sastavljenih od članova Srpske napredne stranke – kakav je pokret bizarnog imena ‘Kopaćemo’ – koji se zalaže za rudarenje litijuma neće promeniti činjenicu da u EU ne postoji nijedan rudnik litijuma i da ne postoji ijedan naučnik u Srbiji koji tvrdi da je moguće napraviti rudnik litijuma u Jadru bez katastrofalnih posledica i ogromnog rizika za životnu sredinu“,naglasio je Mihailović.

Prema njegovim rečima, narod u Srbiji je jasno rekao svoju volju da rudnika neće biti i uzaludna je nada vlasti da ikoga može da prevari „fingiranim skupovima i uplaši pretnjama“.