Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ ocenili su danas da je način na koji je Vlada Srbije predstavila akciju „Najbolja cena“, „manipulativan i komičan“ i poručili su da Vlada, umesto toga, mora da preduzme konkretne korake kako bi sprečila formiranje trgovačkih kartela i kako bi kontrolisala marže koje trgovci nameću potrošačima.

Predsednik sindikata „Sloga“ Željko Veselinović ocenio je da je prezentacija u Vladi podsećala na „onlajn pijacu“, gde su proizvodi izlagani kao na aukciji, a da je suštinski problem, kako zaštititi građane od prekomernih cena i osigurati fer tržišne uslove, ostao netaknut. Veselinović je dodao da akcije poput ove „služe samo za privremeno smirivanje nezadovoljstva građana“, dok se u pozadini nastavlja praksa trgovaca da ostvaruju dodatni profit na račun najugroženijih slojeva društva. „Ovakve akcije samo prikrivaju prave probleme i stvaraju lažan utisak brige za građane koji su ekstremno siromašni“, rekao je Veselinović.

On je naveo da sindikati predlažu hitno uspostavljanje mehanizama za identifikaciju i sankcionisanje trgovinskih lanaca koji se bave kartelskim dogovorima i veštačkim podizanjem cena. „Neophodno je uvesti strogu kontrolu nad maržama na osnovne životne namirnice, podržati lokalne proizvođače i male prodavce, te promovisati sve – ali bukvalno sve – domaće proizvode, koji bi trebalo da budu jasno označeni da su iz Srbije i da se promoviše njihova kupovina kroz subvencije i kampanje, čime bi se smanjila zavisnost od uvoza i smanjila cena osnovnih proizvoda“, zaključio je Veselinović. On je dodao da građani zaslužuju trajna rešenja, a ne privremene mere koje odlažu rešavanje problema.