Predsednik Francuske Emanuel Makron obišao je danas, u pratnji predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Vlade Miloša Vučevića, stalnu postavku Galerije Matice srpske, u kojoj je izložena nacionalna umetnost Srbije od 18. do 20. veka.

Predsednika Francuske su u Matici srpskoj dočekali i predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković i ministar kulture u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković, a delegaciju je sa istorijom i biografijom ove kulturne ustanove upoznala upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski.

Vučić i Makron su se upisali u Knjigu počasnih gostiju Galerije Matice srpske, pri čemu je predsednik Srbije napisao da je ponosan na to što je bio domaćin francuskom kolegi u poseti galeriji najstarije srpske kulturne ustanove.

I Vučević je izrazio zadovoljstvo i ponos zbog toga što je predsednik Francuske, tokom dvodnevne zvanične posete Srbiji, izabrao da poseti i Novi Sad i jednu od najznačajnijih kulturnih ustanova Srba.

Galerija Matice Srpske na nov i jedinstven način predstavlja kolekciju nacionalne umetnosti Srbije od 18. do 20. veka, istakao je on i poručio da nastavljamo da razvijamo vekovnu francusko-srpsku kulturnu saradnju.