Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da predložene izmene i dopune Zakona o energetici treba da unaprede funkcionisanje energetskog sistema i omoguće veću energetsku sigurnost kako u neposrednoj, tako i u daljoj budućnosti, u periodu prelaska na čiste izvore energije.

Đedović Handanović je, na javnoj raspravi o Nacrtu izmena i dopuna Zakona o energetici održanoj u Privrednoj komori Srbije (PKS), istakla da ove zakonske izmene omogućavaju prenošenje Paketa za integraciju električne energije koji sadrži devet propisa EU, a treba da omogući spajanje tržišta električne energije, tranziciju ka čistim izvorima energije i sigurno i dostupno snabdevanje građana i privrede.

Ministarka je podsetila na to da je nedavno potpisan Memorandum o razumevanju o primeni razvoja nuklearne energije u Republici Srbiji sa predstavnicima pet ministarstava i 20 fakulteta, naučnih instituta i energetskih preduzeća.

Zakonske izmene, kako je rečeno na javnoj raspravi, važne su i za bolje funkcionisanje tržišta električne energije, koje će biti u potpunosti usklađeno sa evropskim pravilima, ali i za osnaživanje i zaštitu krajnjih kupaca. Đedović Handanović je navela da će se to uraditi, između ostalog, i kroz definisanje energetskog siromaštva, stvaranje uslova za osnivanje i delovanje energetskih zajednica, kao i prava na napredne merne sisteme, odnosno pametna brojila.