Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić posetio je danas Osnovnu školu „Despot Stefan Lazarevićˮ u Beogradu, gde je poručio đacima da će policija posebno voditi računa o bezbednosti u školama i da država mora da stvori uslove da imaju mirno detinjstvo i školsko doba.

Ministar Dačić je poželeo učenicima uspešan početak školske godine i da školske dane pamte ceo život i ponovio da je policija tu da pomogne da svi u školama budu bezbedni.

Knjiga Pažljivkova pravila u saobraćaju biće dodeljena svakom đaku prvaku, podsetila je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

Saobraćajna policija će povodom početka školske godine pojačati kontrole u zonama škola i preduzimati sve mere prilikom kako bi se očuvao nivo bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, a prevashodno đaka pešaka, saopštio je danas MUP. Roditeljima je upućen apel da deci ukažu na pravila bezbednog učešća u saobraćaju i posavetuju ih da pre stupanja na kolovoz obavezno pogledaju levo i desno, kako bi se uverili da mogu bezbedno preći ulicu. Saobraćajna policija savetuje da đaci kolovoz prelaze na obeleženim pešačkim prelazima i da to čine isključivo kada je na semaforu za pešakeo zeleno svetlo, da ne koriste mobilni telefon i slušalice kada prelaze preko kolovoza i da  ulicu prelaze najkraćim putem, vodeći računa a ih vozači primete pre prelaska ulice. Poželjno je da u popodnevnoj smeni đaci pešaci nose retroreflektujuće delove na odeći i obući ili svetloodbojni prsluk, kako bi ih vozači bolje uočili. Savet đacima je i da paze kada izlaze iz autobusa i da ne prelaze kolovoz ispred ili iza zaustavljenog autobusa, već kada autobus ode sa stajališta.