Ekološki aktivisti iz cele Srbije sinoć su na protestu organizacije Eko straža ispred Radio-televizije Srbije ispričali kako su privođeni i kakve pritiske trpe zbog toga što se protive projektima koji zagađuju životnu sredinu, uz poruke „Neće kopati“ i da Srbija „ne sme biti kolonija i deponija Evropske unije“.

Protest nazvan „Sigurnost je u brojevima“ organizovao je pokret Eko straža u znak podrške svim aktivistima koji su uhapšeni u prethodnom periodu pod optužbama za „nasilno rušenja ustavnog poretka“. Aktivisti iz raznih udruženja i gradova podelili su kroz šta su prošli, od privođenja trudnice, otpuštanja porodilje, pretnjama smrću, direktnih uvreda, satanizovanja u tabloidima i izostanka reakcije policije, a tokom njihovih izlaganja građani su uzvikivali „Nećeš kopati“.

Aktivista Eko straže Bojan Simišić poručio je da RTS nije prenela ništa o hapšenjima ekoloških aktivista, iako svi građani plaćaju javni servis.

Na skupu je govorio i Ivan Milosavljević koji se bori za spas Homolja i preneo da je bio priveden u policiju u Žagubici, zbog optužni za napad na radnike na bušotinama, pošto su ih oni pre toga napali kamenicama i tukli pajserima.

Zorana Crnojević, koja je u petom mesecu trudnoće, istakla je da da ljude na ulice sada izvodi tema koja nema lidera. Ujedinili ste aktiviste koji ne misle isto i hvala vam na tome. Vazduh, voda i zemlja su veće od svakog pojedinca, interesa i ideologije, poručila je ona.

Dragan Antić, aktivista iz Vranja, upitao je predsednika Srbije gde je 38.000 potpisa za Narodni inicijativu za zabranu iskopavanja bora i litijuma, koje je i on skupljao u svom gradu. Antić je naglasio da je, kao geograf, izučavao da su multinacionalne kompanije moćne grupe koje traže zemlje sa labavim ekološkim stavovima, jeftinom radnom snagom, a da im je moć tolika da na mesto ministra mogu da dovedu svoje ljude. “U stanju su da smene ili postave vladu koja će raditi za njih, da čak izazovu i građanske ratove. To sve, predsedniče, piše u udžbeniku geografije za drugi razlog srednje škole.

I zato poručujem – „nećete kopati da Srbija postane kolonija i deponija EU“, rekao je Antić.