Predstavnici četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika najavili su danas da će, ukoliko vlada ne ispuni u potpunosti ranije potpisan protokol, 16. septembra organizovati protest širom Srbije. Protest su najavili Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Portparol Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Mirjana Gašić rekla je novinarima, ispred zgrade vlade, da će prve dve nedelje raditi uobičajno, kako bi trebalo da traje svaka školska godina. Mirjana Gašić je izjavila da su tih 14 dana rok vladi da pozove predstavnike sindikata na pregovore i pokaže poštovanje prema njima kao partnerima. Ukoliko se ne ispoštuje ono što je potpisano, 16. septembra nas očekuje kolektivni masovni protest po gradovima. Ostanu li nemi, očekuje nas buran oktobar, sve dok ne budemo uspešno izvršili uticaj na vladu da nas shvati ozbiljno pre donošenja budžeta, poručila je Mirjana Gašić.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dobrivoje Marjanović naveo je da im je na sastanku sa predstavnicima vlade 29. avgusta rečeno da deo protokola, potpisanog u oktobru, a odnosi se na koeficijente zaposlenih u prosveti od petog do sedmog stepena stručne spreme, neće biti ispoštovan, jer za to nema sredstava.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić najavila je protest za 16. septembar.

Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ Srđan Slović rekao je da prosvetne radnike vređa što vlada ne poštuje svoj potpis i pečat na potpisanom protokolu. Kakav sistem vrednosti gradimo, kakva je poruka za učenike i nastavnike ako vlada razvaljuje sistem vrednosti, upitao je Slović.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Danilo Gligorić poručio je zaposlenima u prosveti da budu jedinstveni i složni, da ih se što više uključi u sindikat, kako bi brojčano ojačao. Kada Ministarstvo finansija vidi da smo mi snažni, udruženi, složni, ne može ovo da radi, ocenio je Gligorić.