Zabranjen je uvoz i provoz živih domaćih i divljih ovaca i koza, semena, embriona i oplođenih jajnih ćelija od ovaca i koza te njihovog mesa i mleka…

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je naredbu o preduzimanju mera za sprečavanje unošenja, pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti kuga malih preživara – Peste des petits ruminants (PPR) u Republiku Srbiju.

U naredbi se zabranjuje uvoz i provoz pošiljaka, i to: živih domaćih i divljih ovaca i koza; semena, embriona i oplođenih jajnih ćelija poreklom od domaćih i divljih ovaca i koza; mesa poreklom od domaćih i divljih ovaca i koza; proizvoda od mesa poreklom od domaćih i divljih ovaca i koza; mleka poreklom od domaćih i divljih ovaca i koza; proizvoda od mleka poreklom od domaćih i divljih ovaca i koza; sporednih proizvoda poreklom od domaćih i divljih ovaca i koza.

Zabrana se primenjuje na pošiljke poreklom iz zemalja u kojima postoji sumnja, odnosno potvrda zarazne bolesti PPR kod domaćih i divljih ovaca i koza. U naredbi se dalje navodi da se odnosi i na pošiljke koje se provoze preko zaraženih područja ili zona država u kojima postoji sumnja na bolest ili je potvrđeno njeno postojanje.

Zabrana uvoza i provoza drugih vrsta domaćih i divljih papkara, kao i proizvoda poreklom od njih vrši se ako se utvrdi da bolest predstavlja neposrednu opasnost po Republiku Srbiju i to na osnovu broja slučajeva/žarišta bolesti u nekoj od susednih država odnosno raširenost i trajanje PPR u delovima neke od susednih država imajući u vidu osetljivost prema uzročniku bolesti PPR koji mogu biti pokazatelji da li ima cirkulacije virusa u okruženju odakle potiču, navodi se u naredbi.

U slučaju da se žarište zarazne bolesti PPR nalazi u neposrednoj blizini sa državnom granicom Republike Srbije, primeniće se mere u cilju sprečavanja unošenja, pojave i širenja bolesti, u skladu sa posebnim propisom kojim se uređuje postupanje u kriznim situacijama.

Ukoliko se analizom rizika utvrdi da ne postoji rizik po zdravlje životinja, može se utvrditi ispunjenost veterinarsko-sanitarnih uslova za uvoz i provoz drugih vrsta domaćih i divljih papkara na osnovu epizootiološke situacije i sprovedenih dijagnostičkih ispitivanja životinja, proizvoda životinjskog porekla, hrane životinjskog porekla, hrane za životinje, kao i pratećih predmeta imajući u vidu njihovu osetljivost prema uzročniku zarazne bolesti PPR i koje kao takve mogu biti pokazatelji cirkulacije virusa u okruženju odakle potiču. U slučaju sumnje ili potvrde na zaraznu bolest PPR na teritoriji Republike Srbije sprovode se mere u skladu sa Zakonom o veterinarstvu i standardima Evropske unije i Međunarodne organizacije za zaštitu zdravlja životinja, navodi se u naredbi. U tim slučajevima se određuje zaraženo područje u krugu poluprečnika od najmanje tri kilometara oko žarišta i ugroženo područje u krugu poluprečnika od najmanje 10 kilometara oko žarišta.

U skladu sa epizootiološkom situacijom može se odrediti područje (zona) ograničenja na kome se sprovode restriktivne mere.