Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije uputia su u utorak 3. septembra Vladi i Skupštini Srbije zahtev za hitno donošenje mera za saniranje posledica suše, uz upozorenje da će – ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni – u narednih 15 dana organizovati protest poljoprivrednika na celoj teritoriji Srbije.

Zahtevamo pod hitno mere za saniranje suše po vašim predlozima koje između ostalog moraju sadržati i problematiku odlaganja plaćanja svih poljoprivrednih kredita i isplatu 17.000 din/ha za sertifikovano seme bez pravdanja, kao i rešavanje  ranije iznetih problema sa jasnim datumima realizacije istih.

– Momentalnu isplatu svih neisplaćenih 18.000 din po ha i isplate po svim javnim pozivima do sada u 2024.

– U najkraćem mogućem roku raspisivanje javnog poziva za sertifikovano seme

– Gorivo za poljoprivrednike bez akcize na benziskoj pumpi

– PIO poljoprivrednika

– Uređenja tržišta, Robnog zapisa, javnih skladišta.

– Upis parcela po drugom osnovu.

–  Pozivanje na odgovornost svih odgovornih lica za katastrofalno stanje u poljoprivredi na koje ukazujemo od 2022!

– Smenu direktora HIDROMETEOROLOŠKOG ZAVODA SRBIJE

Ukoliko se u roku od 15 dana ne vide jasni koraci u realizaciji ovih zahteva smatrajte ovaj dopis prijavom protesta poljoprivrednika na celoj teritoriji Republike Srbije.

*UJEDINJENA UDRUŽENJA POLJOPRIVREDNIKA SRBIJE*

Udruženje poljoprivrednika Aradac, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije uz podršku Novoseljanskih paora, Banatske crnice Nova Crnja i Dolovačkih paora.