Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanih ambasadorki Švajcarske, Izraela, Švedske, Danske i ambasadora Češke i poželeo im dobrošlicu i uspeh u produbljivanju odnosa njihovih zemalja sa Srbijom.

Kako je Vučić napisao na svom Instagram profilu, on je sa švajcarskom  ambasadorkom An Lugon-Mulen (Annne Lugon Moulin) razgovarao o ekonomskim odnosima Srbije i Švajcarske, i tom prilikom izrazio zahvalnost na podršci koju Švajcarska pruža Srbiji u oblasti razvoja saradnje koja se „uspešno obavlja duže od 30 godina“. Rekao je da je naglasio zainteresovanost Srbije za intenziviranje političkog dijaloga i ukazao na važnost daljeg unapređenja parlamentarne saradnje. „Ponovio sam da je članstvo u EU strateško opredeljenje i prioritet spoljne politike naše zemlje i istakao da je pitanje Kosova i Metohije za nas od najvišeg nacionalnog i državnog značaja, napisao je Vučić.

On je rekao ambasadorki Izraela Avivit Bar-Ilan da se nada da će tokom mandata uneti u svoj angažman i ličnu notu, budući da je njen otac rođeni Beograđanin, što kako je dodao „predstavlja još jednu, vrlo posebnu sponu“ između dva naroda. „Razgovarali smo o geopolitičkim i ekonomskim pitanjima od značaja i uzajamnog interesa. Naglasio sam da je intenziviranje diplomatskih napora u cilju postizanja održivog mira u svim aktuelnim sukobima od presudnog značaja za budućnost globalnog poretka i da Srbija u tom smislu ostaje iskreno posvećena svim inicijativama koje mogu da pomognu u postizanju tog cilja, napisao je Vučić na Instagramu.

U razgovoru sa ambasadorkom Švedske Šarlot Samelin Vučić kaže da je ukazao da je Švedska jedna od najznačajnijih partnera Srbije i da je Srbija opredeljena da u narednom periodu jača uzajamno korisnu saradnju i dodatno intenzivira politički dijalog na svim nivoima. „Razgovarali smo o nizu regionalnih i globalnih pitanja, a ja sam još jednom potvrdio opredeljenje Srbije da da pun doprinos regionalnoj stabilnosti“, napisao je Vučić.

Primajući akreditivna pisma novoimenovane ambasadorke Danske Pernile Deler Kardel Vučić je ukazao da je Danska jedan od najznačajnijih skandinavskih partnera Srbije i izrazio interes za daljim širenjem uzajamno korisne saradnje uz dodatno intenziviranje političkog dijaloga na svim nivoima. Rekao je da je zahvalio Danskoj na podršci Srbiji na njenom putu u EU, i da je ukazao na strateško opredeljenje Srbije da svojim ugledom doprinese miru, stabilnosti i napretku zajedničkog kontinenta. Vućić je dodao i da je iskoristio priliku da detaljnije upozna ambasadorku Danske sa Specijalizovanom izložbom EXPO 2027, ističući da bi učešće Danske umnogome obogatilo tu prestižnu manifestaciju.

Vućić je novoimenovanom ambasadoru Češke Janu Bondiju preneo da Srbija ceni podršku Češke u procesu proširenja Evropske unije, a posebno putu Srbije ka punopravnom čanstvu.“Razgovarali smo o dinamičnom razvoju bilateralne ekonomske saradnje koju karakteriše sve veća robna razmena i trgovina uslugama, uz rastući priliv čeških investicija. Izrazili smo zainteresovanost za dalje unapređivanje u svim oblastima od zajedničkog interesa, čemu će veoma doprineti predstojeća poseta češkog premijera, napisao je Vučić na Instagramu.