Stanje u agraru je jako teško, kaže poljoprivrednik Vukašin Baćina i navodi da država nije isplatila drugi deo subvencija poljoprivrednicima, a da situaciju dodatno otežava peta za redom sušna godina u Banatu.

Mrazevi, grad i suša uništili su ove godine značajan deo roda poljoprivrede Srbije i grube procene su da su možda čak i prepolovili očekivanu bruto dodatu vrednost te grane, koja je prošle godine bila oko četiri milijarde evra. Kao da to nije dovoljno, poljoprivrednici muku muče i sa neispunjenim obećanjima vlasti. O stanju u poljoprivredi u Banatu razgovarali smo sa Vukašinom Baćinom, koji ima i pojedine predloge za pomoć poljoprivrednicima i izlazak iz teške situacije u kojoj se nalaze.

Obećanjima predstavnika vlasti Baćina baš i ne veruje mnogo ukazujući na fiktivna udruženja poljoprivrednika i njihove besmislene zahteve.

Agroekonomista Milan Prostran rekao je da se ne bi usudio da prognozira ovogodišnju štetu u poljoprivredi, ali smatra da će biti mnogo veća od prvih prognoza koje su se čule u javnosti, od oko 500 miliona evra. „Godina je jeziva. Sve je omanulo, nema ni jedne poljoprivredne kulture da nije stradala, nevreme je uništilo čak i plastenike“, rekao je Prostran. Štetu su, kako je rekao, pretrpele i neke evropske zemlje, ali oni imaju fondove za rizike i nadoknadiće, bar deo, poljoprivrednicima, kako bi ih zadržali da nasteve da se bave poljoprivrednom proizvodnom. To kod nas, još uvek nije slučaj već su poljoprivrednici mahom prepušteni sami sebi.