Vitamini i minerali podižu imunitet zato na trpezi treba da bude kruška koja zdravlje donosi, naročito njen sastojak kvercetin. Jabuke su voće koje se najviše jede, ali kruška je kraljica voća.

Slasne mirisne kruške nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Jedna je od najzdravijih voćki na svetu. Raste na mnogim meridijanima, u Srbiji je zastupljena od juna do kasne jeseni. Dobar su izvor dijetalnih vlakana koja lekovito deluju na zdravlje tolerancija na stres gusta sadnja kruska hloroza nerodnost podloge za krušku kruškina buva oplodnja voćakaprobavnog i kardiovaskularnog sistema. Bogata je flavonoidima i antioksidansima – štiti organizam od starenja i brojnih zdravstvenih problema. Vitamini i minerali su razlog zašto je ona kraljica voća.

Zbog našeg načina života puno vremena provedemo sedeći, a telu je neophodno da svaki dan unese 50 – 70 grama vlakana, i zato je idealna kruška koja je bogata upravo vlaknima! Više od 20% dnevne potrebe za vlaknima daće Vam samo jedna kruška. Da ne spominjemo koliko olakšava rad creva i rešava vas problema zatvora. Vlakna su i “čistači” loših masti u našem organizmu. Svi pomisle kako slast kruške donosi puno kalorija, ali to nije tačno. Jedna kruška (oko 150 grama) ima samo 100 kalorija što priznaćete nije mnogo. Sadrže laktozu i glukozu, ali u njoj ima i levuloze – najslađeg prirodnog šećera.

Flavonoidi, ti borci protiv slobodnih radikala deluju pozitivno na osobe sa dijabetesom tipa 2. Održavaju stabilan nivo šećera u krvi tako da posle kruške nećete brzo ogladneti. Još jedna prednost pri konzumiranju kruške jeste što unosimo antioksidans kvercetin koji ublažava upalne procese u telu i podiže naš imunitet. Kvercetin je u kori ploda i zato jedite plod sa korom. Još jedna prednost – kruška je hipoalergena, to jest ne izaziva alergije kod konzumenata. Bogatstvo betakarotena (provitamin A) pomaže kod zaštite funkcije kože. To je povezano i sa zaštitom vida jer 3 kruške dnevno štite od degeneracije žute mrlje u oku. Vitamini B grupe su još jedna dobrobit ako jedete krušku. Ova grupa vitamina je “zadužena” za nervni sistem i borbu protiv stresa.

Verovatno nije više potrebno saveta da shvatite da svaki dan jedna kruška donosi zdravlje.