Tender za novog privatnog partnera u beogradskom javnom prevozu je namešten, kriminalan, ugroziće bezbednost putnika i dovesti GSP do bankrota, ocenili su danas predstavnici Centra za lokalnu samoupravi (CLS) i Sindikata „Centar“ i najavili podnošenje krivičnih prijava.

Konzorcijum koji vode kompanije Bg Bus Prevoz i C&LC Group jedini je ponuđač na tenderu grada Beograda za izbor novog privatnog partnera u javnom prevozu, čiji autobusi bi trebalo da prevoze putnike na 84 linije. Nikola Jovanović iz CLS i Ivan Banković iz Sindikata „Centar“ GSP, istakli su da je reč o poslu vrednom 1,34 milijarde evra, koji su dobili „najgori“, po unapred dogovorenom scenariju.

Jovanović je najavio i podnošenje krivičnih prijava i obraćanje svim nadležnim institucijama kako bi se  tender sa jednim jedinim ponuđačem poništio.

Banković je ukazao na to da će uz ovakve tendere ostali privatni prevoznici izlaziti iz igre i ostajati bez posla, upozorivši na potencijalne bezbednosne probleme i najavu gradonačelnika da će prevoznici morati da nabave nova vozila.

Jovanović i Banković pozvali su Tužilaštvo za organizovani kriminal da ispita sve navode – od toga da je tender bio namešten do toga da je tražena novčana iznuda svim prevoznicima da bi ušli u ovaj konzorcijum.