Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dušan Živković izjavio je danas da cene električne energije ostaju iste do kraja godine. To je juče rekla i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, koja je napomenula da će cene za privredu biti usklađivane.

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dušan Živković je istakao da Srbija ima najniže cene u Evropi, a da je tokom leta bila istorijski najviša potrošnja električne energije – jednog dana čak 108 gigavat sati, i da EPS obezbeđuje struju iz sopstvene proizvodnje i kupovinom na tržištu. Živković je podsetio da je EPS usvojio novu metodologiju koja za cilj ima dalje unapređenje odnosa sa privredom. „Biće više mogućnosti, veća fleksibilnost kada je u pitanju ugovaranje cena električne energije“,  dodao je Živković. Prema njegovim rečima, rokovi planirani za ugovore će ostati uglavnom nepromenjeni, ali najveća novina jeste da će berzanske cene dominantno uticati na dalje ugovore sa komercijalnim kupcima električne energije. „Cene struje ostaju na ovom nivou do kraja godine“, rekao je Živković. On je naveo da je poenta „kvartalno usaglašavanje“, gde će rizik biti podeljen. „Drugim rečima, ove velike fluktuacije koje se dešavaju neće biti na štetu bilo EPS, bilo komercijalnog potrošača, nego će biti kvartalno usaglašavane“, rekao je Živković.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović rekla je da električna energija za građane do kraja ove godine neće poskupeti, a da će cene za privredu biti usklađivane. Ona je rekla da su cene struje od juna na tržištu povećane od 30 odsto do 50 odsto i da mora da se prati situacija i povećavaju zalihe gasa i uglja. „Privreda je bila brza u aprilu, javila se i rekla, ‘evo imamo malo veće cene od tržišnih, dajte nam nove ugovore’, a sada se niko ne javlja jer imaju povoljnije ugovore za cene od sadašnjih tržišnih“, rekla je Đedović Handanović. Dodala je da je Elektroprivreda Srbije pre dva dana usvojila novu metodologiju za cene u komercijalnom sektoru i da „moramo da ih usklađujemo sa tržištem i na gore i na dole“. „To znaći pratićemo, videćemo, na oprezu smo, ali svakako će se (cene) prilagođavati“, rekla je ona. Istakla je da „moramo da budemo racionalni i da tu mora da se razmišlja kako da se podstiču građani da više štede“.