Rukovodilac Odeljenja za suncokret Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu Vladimir Miklič izjavio je danas da je žetva suncokreta je na samom kraju, a prve prognoze kažu da će zbog suše rod biti za 10 do 15 odsto manji od desetogodišnjeg proseka.

Miklič je za RTS rekao da otkupna akontna cena suncokreta od 37 dinara jeste niža nego prethodnih godina, ali da će površine pod tom kulturom nastaviti da rastu jer je suncokret daleko otporniji na klimatske promene od ostalih ratarskih kultura. On naglašava značaj jake domaće industrije ulja i kaže da bi ona mogla da preradi i tri puta veću količinu suncokreta. „Suncokret je jedna od najvažnijih stavki srpskog poljoprivrednog izvoza jer za razliku od drugih ratarskih kultura, u izvoz ide u prerađenom obliku, kao ulje. Iako su prinosi manji, otkupna cena neće biti veća. Zaradiće samo poljoprivrednici koji imaju prinose veće od tri i po tone po hektaru“, kaže Miklič.

Prema njegovim rečima, zavisi koliko je ko uložio, jer su ulaganja u suncokret sve veća. „Nekad se nije đubrilo, uvek se više ulagalo u kukuruz. Sada je drugačije. Za desetak godina suncokret neće moći ni bez navodnjavanja“, ocenio je Miklič. On je ukazao da površine pod tom kulturom u Srbiji rastu iz godine u godinu i da sada dostižu 270.000 do 280.000 hektara“.