Godine 1984, Sarajevo se priprema za XIV Zimske olimpijske igre. Četiri decenije kasnije i 400 kilometara dalje, u Beogradu se otvara izložba plakata kreiranih za ovu sportsku manifestaciju. Više od 30 grafičkih radova biće postavljeno od 5. do 23. septembra u galeriji Anastas na prvom spratu Muzeja primenjene umetnosti (Vuka Karadžića 18).

Bilo je potrebno više od pet godina i putovanja u nekoliko zemalja regiona kako bi kolekcija bila potpuna. Nakon što su naišli na prve primerke, Dina Janevski Farčić i njeni saradnici započeli su ekspediciju vrednu zlatne medalje, jer se pred beogradskom publikom sada nalazi čak 35 radova. Svega nekolicina bila je dostupna iz kolekcije Olimpijskog muzeja u Sarajevu. Ostatak kolekcije prikupljen je zahvaljujući entuzijazmu da Beograd prvi put vidi plakate na jednom mestu. Ilustracije koje su autori prikazali predstavljaju njihovu umetničku interpretaciju grada, njegove kulturne, prirodne i društvene panorame Jugoslavije i Sarajeva u to doba; prikaz olimpizma kao sistema vrednosti koji počiva na izvrsnosti, poštovanju i prijateljstvu; konačno, svaki od plakata umetničko je delo, koji zbog svoje jedinstvene namene postaje vredan primerak lokalne, regionalne i svetske kulturne baštine. Svaki od umetnika ostao je veran svom specifičnom izrazu, koristeći tehnike i jezik razvijane kroz svoj prethodni rad i iskustvo. Na taj način svaki od radova predstavlja i kontinuitet njihovog umetničkog stvaralaštva, ali i prikaz vizuelnog istraživanja na ovu temu, i time doprinos promociji sporta i olimpizma.

U sklopu kolekcije nezaobilazni su plakati sa čuvenom maskotom ZOI 84 – Vučkom; zatim prikazi zvaničnog znaka igara – Pahulje, kao i plakat sa mapom staza i olimpijskih borilišta. Svaki od njih vremenom su postalji jednim od najprepoznatljivijih motiva Igara.

Poseban deo kolekcije predstavlja 16 plakata iz serije Umetnost i sport koju je inicirao i, u saradnji sa Olimpijskim komitetom ZOI 84, realizovao umetnički izdavač Visconti Art i njegov urednik Lazo Vujić.

Izdvojena serija plakata rad je poznatog slikara, prof. Ismara Mujezinovića. Čini je osam ilustracija – po jedna za svaku od osam zimskih olimpijskih disciplina. Ovaj umetnički portfolio nagovestio je bogatstvo programa koji prati Olimpijske igre, ali što je još važnije, oslikao ideje iz Olimpijske povelje – ideje humanosti i povezivanja naroda celog sveta, bez obzira na razlike.