Klimatske promene produžile su cvetanje ambrozije, pa ćemo se sa alergijom boriti sve do oktobra, izjavila je za FoNet doktorka Nevenka Raketić, specijalista pedijatrije i imunologije i upozorila da je naveća koncentracija tog alergena noću, pa oni koji imaju poteškoće i jake reakcije u tom periodu treba da izbegavaju boravak na otvorenom.

Sa alergijom na ambroziju borićemo se sve do oktobra, kaže doktorka Nevenka Raketić, specijalista pedijatrije i imunologije i napominje da treba izbegavati boravak na otvorenom. „Ako ste, ipak, bili u šetnji u noćnom periodu, kada uđete u kuću, treba se odmah skinuti, oprati odeću i istuširati se, da se mehanički smanji koncentracija alergena“, savetovala je doktorka Raketić.  Ona je navela i da je sa antihistaminicima najbolje početi desetak dana pre cvetanja ambrozije i uzimati ih sve vreme dok svetanje traje.

Raketić objašnjava da alergija obično napada disajne puteve, ali i oči, pa se manifestuje kao rino-konjuktivitis, zato se kao pomoć koriste i kapi za oči. „Korisno je uraditi i alergološko testiranje, ali ne kožne testove, nego baš iz krvi, jer je time obuhvaćen veliki broj alergena. Rezultati se mere od 0- 6. Ako je rezultat 1 ili 2 ,to i nije neka alergijska reakcija. Od tri je znak da je u pitanju baš prava alergija“, objasnila je doktorka.

Raketić je istakla da je poslednjih decenija primetan porast broja osoba sklonih alergijama, a to se dešava čak i onima u starijem dobu koji ranije nisu imali takve probleme. „Još se vode polemike o tome šta je uzrok. Najverovatnije je do toga dovela sveukupna promenom načina života, a najviše zagađenje“, zaključila je sagovornica FoNeta.