Predsednica poslaničke grupe Stranke slobode i pravde Marinika Tepić rekla je da su predložili izmenu Zakona „kojim će se zabraniti rudarenje litijuma, što podržava najmanje tri četvrtine građana Srbije“.

„Time se sprečava namera Aleksandra Vučića i njegovih partnera iz privatne kompanije Rio Tinto da od Srbije naprave eksperiment sa trajnim posledicama i prvim ekološkim iseljenicima u Srbiji“, rekla je ona. Tepić je navela da nigde na svetu ne postoji plan i namera da se rudnik litijuma otvori u naseljenom, plodnom i poljoprivrednom području, kao što je dolina Jadra.

Na pitanje novinara da li ova inicijativa znači da opozicija preuzima organizaciju i kontrolu protesta protiv iskopavanja litijuma, Tepić je odgovorila da su organizatori protesta ekološke organizacije i da ih opozijcija u tome podržava, kao što su i te organizacije podržale opoziciju kada je u pitanju predlaganje izmena Zakona. Ona je rekla da su „sinhronizovani, da se koordinišu i da prate inicijativu ekoloških udruženja koja su u Loznici, na skupu koji je održan letos, dala rok od 40 dana da se izmeni taj zakon“. „Mora u parlamentu da se menja zakon, ne može da se menja u kasarni. Mi, sinhronizujući se sa svim tim, prateći meštane u prvom redu, direktno najugroženije, radimo sve ono što je u našoj moći da pomognemo toj inicijativi“, rekla je Tepić.