Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog objavilo je na svojoj internet stranici aplikaciju pod nazivom Kalendar javnih konkursa, u koji su svi organi javne uprave dužni da unose podatke o godišnjim planiranim javnim konkursima za organizacije civilnog društva, saopšteno je danas.

Svrha Kalendara javnih konkursa je unapređenje transparentnosti rada organa javne uprave prilikom finansiranja organizacija civilnog društva budžetskim sredstvima. Kalendar će doprineti sagledavanju planirane i odobrene podrške ovim organizacijama, navodi se u saopštenju.

Objavljivanjem podataka o planiranim konkursima na početku svake kalendarske godine obezbediće se blagovremeno informisanje udruženja i drugih organizacija civilnog društva o planiranim javnim konkursima organa javne uprave svih nivoa vlasti radi blagovremene pripreme predloga projekata i programa, kao i povećanje vidljivosti javnih konkursa za finansiranje projekata i programa organizacija civilnog društva iz budžetskih sredstava.

Važan segment ove elektronske baze je i Upitnik o utrošku sredstava koja su obezbeđena i isplaćena udruženjima i drugim organizacijama civilnog društva iz sredstava budžeta Republike Srbije, a koji obezbeđuju podatke o procedurama, obimu i načinu dodele sredstava organizacijama civilnog društva.

Novu aplikaciju Ministarstvo ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je izradilo uz finansijsku podršku Fondacije za otvoreno društvo, navodi se u saopštenju.