Poslednjih nekoliko godina u sezoni povećanog broja stršljena u medijima se redovno objavljuje potpuno netačna informacija – da su stršljeni u Srbiji zaštićena vrsta. Čak se i navodi da su predviđene visoke kazne ako ubijete stršljena što je takođe netačna informacija.

Vlastimir Spasić, glavni i odgovorni urednik „Srpskog pčelara“ na sajtu SPOS objašnjava: – Iz Zavoda smo dobili odgovor mejlom, u kom su nam odgovorili da stršljen kao vrsta nije ugrožen i nije zaštićen u Srbiji, tako da nema nikakvih zakonskih prepreka da se suzbija ako se oni jave u prevelikom broju.

Netačna informacija je problematična jer može da odvrati pčelare od postavljanja zamki, ako u svojim pčelinjacima primete najezdu stršljena, jer poznato je da je stršljen veliki neprijatelj pčela. Zbog svoje veličine sa lakoćom savlađuju pčele. Naročito ih napadaju kada se vraćaju sa paše, opterećene nektarom i cvetnim prahom, a često upadaju i u košnice, gde se napljačkaju meda i pčela, koje s lakoćom iznose napolje. Pošto svoje gnezdo hrane prvenstveno leševima pčela, stršljeni mogu naneti veliku štetu u pčelinjaku u blizini njihovih gnezda. Zbog toga stršljen spada među najveće neprijatelje pčela. Njegov ubod je veoma opasan i za čoveka.

U medijima se povremeno mogu pronaći informacije da se u Srbiji pojavio veoma opasan azijski stršljen (Vespa velutina nigritorax), poznatiji kao žutonogi azijski stršljen, koji je prvi put uočen u Evropi 2004. godine. O pojavi azijskog stršljena u Srbiji bilo je napisa i objavljivane su fotografije na pojedinim pčelarskim grupama na Vajberu. U vezi sa ovim pitanjem odgovor smo potražili u zavodu Zavoda za zaštitu prirode Vojvodine. U odgovoru se kaže: -Pozdrav, jeste, pojavili su se azijski stršljeni u Evropi, ali kod nas, koliko znam, još nisu. Ima drugih azijskih osa koje su se u Srbiji odomaćile, ali one nisu opasne.